top of page

A kínált kézűves tevékenységek közül törzsünk lány tagjai főként a gyöngyfűzést, gyöngyszövést részesítik előnyben. A gyöngyfűzés általában a fiatalabbak mestersége, melynek során gyöngyből és rézdrótból állat-figurákat készítenek. Nagyon aranyos állatkák szoktak születni. A nagyobbakra inkább a gyöngyszövés jellemző, mert egy gyöngyszövés elkészítése több előkészületet, időt és türelmet kíván. Az elkészült műveket pedig rendkívül sokféleképpen fel tudják használni: készülnek karkötők, fejpántok és nyakbavalók.

 

Eddig hangsúlyoztuk, hogy a gyöngyözés főleg a lányok kedvelt elfoglaltsága, de ez nem teljesen igaz. Egyre több fiút látni, amint tűbefűzéssel küszködik, vagy éppen gyöngyöt válogat. Ennek ellenére a fiúkra mégis inkább a keményebb mesterségek a jellemzők, mint a fegyver készítés és használat, bőr tárgyak készítése, illetve a faragás. Minden évben rengeteg fegyver készül, köztük főként íjak és kőbalták. A bőrtárgyak készítése terén újat általában a törzsfőnökök tudnak mutatni, de mivel nyitott ember az indián, hamar rákapnak a bőrműveseink az új dolgokra.

 

A faragás az egyik legnehezebb mesterségeink közé tartozik. Ennek ellenére egyre több komolyabb alkotás születik, főként törzsi botok készülnek. Vannak indiánjaink, akik ma már hivatásszerűen foglalkoznak fafaragással.

Habár mi egy békés törzs vagyunk, és nem támadunk meg senkit, mégis szoktuk a célbalövést gyakorolni a rendszeres íjászatokkal és légpuskalövészetekkel. Igaz ugyan, hogy rengeteg saját készítésű fegyverünk van, de ezeken a lövészeteken mégis inkább a megbízható, boltban vásárolt "fegyvereket" használjuk.

 

Egyre több olyan kis indián csatlakozik hozzánk, akiket az esti felderítés hoz leginkább lázba. Ilyenkor az indiánok Öregmedve utasításait követve átvizsgálják a táborhelyünk környékét, lehetőleg úgy, hogy ne vegyék őket észre. Ez a legizgalmasabb feladatok közé tartozik, hisz hogy is ne lenne egy este 11-kor teljes csendben végrehajtott akció izgalmas...

 Törzsi Élet
 Törzsfőnökök

Egyetlen indián törzs sem működhet megfelelően főnökök, vezetők nélkül. Ez alól a Pepecs és Pirokéz törzs sem kivétel.

Fő-fő törzsfőnökeink Öregmedve és Nagymedve, az indiántábor szülőatyjai. Ők a tábor tevékenységi körén belül mindenhez értenek, ugyanakkor természetesen nem képesek ketten felügyelni egy egész gyerektábort. Ezért lépnek színre további törzsfők és törzsfőnők, akik sok munkával teljessé teszik az indián-élményt a gyerekek számára.

 

Néhány éve alakult ki a Vadölők, más néven Kistörzsfőnökök csoportja az idősebb, jó néhány szezont megjárt indiánok köréből. 

Öregmedve és Nagymedve Indiántáborának története 1990-be nyúlik vissza, amikor az akkor még csak leendő törzsfőnökeinkben felvetődött egy kincskereső és kézműves tábor megrendezésének gondolata.

 

Hosszú időn keresztül érlelődött a gondolat, majd végül alakot öltött a Kincskereső és Indiántábor formájában. Kincskeresést és kézművességet foglalt magában, két olyan dolgot melynek törzsfőnökeink nagy rajongói.

 

A tábor azóta is él és virul. Hogy örök időkre nyomot hagyjunk magunk után, totemoszlopokat állítottunk két legjelentősebb szálláshelyünkön, Óbányán és Sasréten. Manapság az "öreg" és új indiánok számára nyaranta három turnus kerül megrendezésre Óbányán.

 Az indiántábor története...

Az Indiántábor nyári táborhelyei évekig Óbánya és Sasrét volt. Újabban pedig Magyarhertelenden ütünk tábort. 

Magyarhertelend

Mecsek északi lankáin, az erdő szélén, a hertelendi wellnesfürdő közvetlen szomszédságában, elhelyezkedő tábor, zárt, biztonságos környezetben található.
A tábor ideje alatt faházakban, minden faházban külön felújított fürdőszobával. 

Külön nyitott házikóban folynak a kézműves tevékenységek. 

496_00_1.jpg
 ...és táborhelye
Öregmedve törzsfőnök: a tábor alapítója. Ő a csiszitolás, fafaragás, bőrtárcák és egyéb bőrös dolgok mestere, az éjjeli őrjárat irányítója, az esti mesék és éneklés vezetője és persze a tábor lelke és mókamestere.

Nagymedve törzsfőnök: A tábor alapítója. 

bottom of page